Bingospelet uppstod i USA under 1920-talet och kom till Europa efter andra världskriget. I både USA och Storbritannien var det främst kyrkor och välgörenhetsorganisationer som arrangerade spelet. Något som till en början väckte stark kritik, eftersom många såg det som en oetisk verksamhet. Dessa länder tillhör fortfarande de främsta inom bingospel och det finns bingohallar som tar emot tusentals personer samtidigt.
I Sverige arrangerades det första organiserade bingospelet den 9 september 1961 av Gunnarstorps IF i nordvästra Skåne. Det var ett experiment för att försöka få in ytterligare pengar till klubbkassan och resultatet blev minst sagt en succé. Bingospelet spred sig som en löpeld runt om i Sverige och i slutet av 1960-talet spelades det bingo på cirka 500 platser runt om i landet.1974 infördes en ny lagstiftning. Tillståndsgivningen övergick från polisen till Länsstyrelsen, och dess kontrollanter utbildades av dåvarande Lotterinämnden som ställde höga krav på redovisning och avkastning. I den veva försvann alla oseriösa aktörer på marknaden.
Under slutet av 1980-talet minskades beskattningen av bingospelet, för att helt avskaffas 1995. Under början av 1990-talet fick bingospelet ett uppsving, mycket tack vare att kontantvinster blev tillåtna. Under senare delen av 1990-talet har det traditionella bingospelet fått konkurrens från bingoliknande spel, men hävdar sig fortfarande väl.
Bingospelet Idag
Idag finns det ca 100 bingohallar i Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö i Söder. Samtliga hallar har ideella föreningar som förmånstagare och drivs oftast av serviceföretag som består av flera föreningar eller enskilda näringsidkare. De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet och ett av kriterierna för att medverka är att föreningarna har en omfattande ungdomsverksamhet, och medlemmar mellan
7 och 20 år är ett viktigt kriterium.
Spelinspektionen utfärdar lotteritillstånd, sköter kontrollen och beslutar vilka föreningar som får vara förmånstagare och godkänner avtal. Bingohallarna delar ut hundratals miljoner varje år direkt till det lokala föreningslivet. Sedan bingoverksamheten startade i Sverige på 1960-talet har den genererat över 10 miljarder kronor i nettobehållning. Dessa pengar har varit - och är - avgörande för många föreningars överlevnad. I takt med minskade bidrag och besparingar i stat, landsting och kommuner kommer bidragen från bingoverksamhet att spela en allt viktigare roll.
Högsta kontantvinsten uppgår till ett basbelopp med undantag för vissa speciella arrangemang, som
t ex riksbingo då man spelar samtidigt i flera hallar, varvid man kan dela ut högre belopp.
Utöver det traditionella bingospelet förekommer det även spel på så kallade värdeautomater i de flesta bingohallar. Detta sker i samarbete med Svenska Spel, vilket borgar för att kontrollen på automatspel är lika bra som på bingospelet.
Den traditionella bingon står dock för huvuddelen av det totala omsättningen.